Laborant/ analist
waar kun je aan de slag na je studie

Als laborant/ analist kun je bij vele bedrijven en sectoren aan het werk. De overheid vraagt ook laboranten. Bij het ministerie van Economische Zaken zijn ze laboranten nodig. Je bent dan vooral bezig met voedsel en organismen. Je gaat hierbij aan de slag bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten. Je houdt je bezig met allerlei soorten voedsel en waren. Je moet hierbij denken aan het keuren van voedsel dat Nederland binnen komt door middel van import. Bij waren moet je vooral denken aan levende dieren. Alles wat ons land binnen komt moet gekeurd worden op allerlei voorschriften, laboranten zijn hierbij onmisbaar.

Zoals de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten zijn er nog veel meer keuringsdiensten. Keuringsdiensten zijn meestal in de veeindustrie en de horeca. Als analist ben je dus veel bezig met voedsel of dieren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kip moet controleren op de salmonella bacterie, of de zuurstofgraad in kaart moet brengen van een koeienstal.

Het kan ook zijn dat je terecht komt in de farmaceutische industrie. Je bent hierbij vooral bezig met ziekten. Je hebt hierbij twee kanten. Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe je een ziekte kunt bestrijden, maar het is dan eerst belangrijk om de oorzaak van een ziekte te weten. Als laborant moet je oorzaken van ziekten in kaart brengen, maar ook oplossingen vinden. De oplossingen zijn meestal medicijnen.

Laboranten kunnen ook terecht komen in de chemische industrie. Het vervaardigen van nieuwe stoffen is hierbij van groot belang. Vroeger bewaarde men vloeistoffen vooral in glazen flessen. Het was een handig product, maar het was wel heel breekbaar. Als je de fles liet vallen was deze gelijk kapot, dat was een groot nadeel van glas. Analisten hebben een nieuw product vervaardigd, plastic. Tegenwoordig worden plastics heel veel gebruik. PET-flessen zijn van plastics gemaakt, bijvoorbeeld cola flessen. Maar ook speelgoed, televisies en keukengerei zijn vaak deels gemaakt van plastic. Het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe stoffen behoord tot de taak van een laborant in de chemische industrie.

Ziekenhuizen hebben ook grote laboratoria om patiënten zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Hoe kan het dat een patiënt een ontsteking heeft? Om deze vraag te beantwoorden kunnen laboranten het bloed onderzoeken op onstekingswaarden, of de urine van een patiënt onderzoeken. Maar bij de oncologie worden vooral weefsels onderzocht.

De politie zoekt ook laboranten. Hierbij moet je denken aan de technische recherche. Het veilig stellen van bewijsmateriaal is een belangrijke taak, maar ook stoffen opsporen is van groot belang. Als er een stukje van een jas gevonden is op de PD (plaats delict) dan kan dit onderzocht worden in een laboratorium. Als je de herkomst van deze stof kunt bepalen dan kun je ook iets zeggen over de dader of betrokkenen.

Een analist aan het werk in een laboratorium